"Mul on hea meel, et suutsime vaenlasele tugeva hoobi anda. Pidage silmas, vaenlane ei ole [peaminister ja Mugabe rivaal presidendivalimistel Morgan] Tsvangirai," ütles Mugabe oma esimeses valimistejärgses sõnavõtus AFP ja BNS-i vahendusel.

Presidendi sõnul moodustab Tsvangirai kõigest osa Zimbabwe vaenlasest. "Kes on vaenlane? Suurbritannia ja selle liitlased," märkis riigipea.

Mugabe on korduvalt kritiseerinud Londonit katsete eest teda opositsiooni abil kukutada.

Juuli viimasel päeval peetud presidendivalimistel kogus ta valimiskomisjoni andmeil 61 protsenti häältest, Tsvangirai pälvis 34 protsendi valimas käinute toetuse.

President lubas sundida riigis tegutsevaid välisomanduses ettevõtteid enamusosalust põliselanikele müüma. "Peame tõstma oma rahva elatustaset. Selleks peame me endale kindlaks jääma ja jätkama põliselanikke soosivat poliitikat," rääkis riigipea.

"See võit on meie vabaduse jätk. Meie ülesanne on vaadata tulevikku. Kavatseme teha, mida õigeks peame. Riik tegi võimuliidu ajal Tsvangirai erakonnaga [MDC] läbi tagasimineku," tõdes Mugabe.

Mugabe partei ZANU-PF võitis üldvalimistel parlamendis ühtlasi üle põhiseaduse muutmiseks vajaliku kahe kolmandiku häältest, ilmnes laupäeval avaldatud ametlikest tulemustest. Valimiskomisjoni teatel võitis veteranjuhi erakond valimistel parlamendi 210 kohast 150.

Tsvangirai on valimisi "farsiks" nimetanud ja nõudnud valijate nimekirjade, valimissedelite ja valijate registreerimistunnistuste auditeerimist.

Lääneriigid on avaldanud muret valimisprotseduuride väidetava rikkumise pärast.