USA riigipea Donald Trumpi kampaaniameeskonna võimalikku kokkumängu Venemaaga uuriv eriprokurör Robert Mueller jõudis järeldusele, et ei Trump ega tema kampaaniameeskond ei teinud Venemaaga koostööd ega koordineerinud nendega tegevust, kirjutab uudisteagentuur AP justiitsministeeriumi allikale viidates.

USA justiitsminister William Barr avaldas täna neljaleheküljelise kokkuvõtte Muelleri uurimise tulemustest. Mueller uuris Trumpiga seotud küsimusi peaaegu kaks aastat.

Kirjas kongressile teatab Barr, et Mueller ei jõudnud lõplikule seisukohale küsimuses, kas Trump takistas õigusemõistmist või mitte. "Erikomisjon ei vabasta Trumpi õigusemõistmise takistamise kahtlusest," täpsustab Barr ja lisab, raportist leiab tõendeid mõlema poole tõenduseks.

Barr kirjutab, et pärast justiitministeeriumi ametnikega arutamist jõudsid nad koos abijustiitsminister Rod Rosensteiniga järeldusele, et esitatud tõenditest ei piisa tuvastamaks, et president Trump takistas õigusemõistmise kulgu.

Mueller andis reedel teada, et uurimisega seoses uute süüdistuse esitamist oodata ei ole. Trumpi liitlased tõlgendasid Muelleri avaldust USA riigipea süütuse tõendusena.

Demokraadid nõuavad, et Barr avaldaks Muelleri raporti täismahus ja on ähvardanud Trumpi meeskonda kohtuga, kui justiitsministeeriumi info neid ei rahulda.

Eriprokurör Mueller määrati 2017. aasta kevadel juhtima juurdlust president Donald Trumpi valimiskampaania võimalikust kokkumängust Venemaaga 2016. aasta valimistel.

Ühtlasi uuris Mueller ka võimalikku õigusemõistmise takistamist riigipea poolt, kui viimane vallandas ametist Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) eelmise direktori James Comey. Veel enne juurdluse lõpetamist esitati süüdistus rohkem kui kolmekümnele inimesele ja ettevõttele.

Uudisteagentuuri AP kaudu saab tutvuda Barri kirjaga täielikul kujul: