Šveitslane Ueli Steck, kelle käes on mitmeid mägironimisrekordeid, ja itaallane Simone Moro, kes on Everesti vallutanud neljal korral, lähenesid laupäeval 7470 meetri kõrgusel asuvale kolmandale laagrile, kui vahejuhtum aset leidis, vahendab AFP.

Anonüümseks jäänud ameeriklasest pealtnägija ütles telefoni teel AFP-le, et Steckil ja Morol paluti oodata, kuni nepallased kinnitavad mõned köied.

Eurooplased, kellega oli kaasas fotograaf, üritasid ronida 8848 meetri kõrgusse tippu uut rada mööda ilma lisahapnikuta. Nad eirasid šerpade käsku ja jätkasid teed, ütles pealtnägija.

„Šerpad ütlesid meestele, et nad ei roniks neist ettepoole, sest nad kinnitasid köisi, aga nad tegid seda ikka. Siis kukkus alla jääd ja tabas šerpasid, mis neid vihastas,“ rääkis pealtnägija.

Hiljem samal päeval tuli mäest üles vihane jõuk nepallasi, ründas mägironijate telki ja loopis neid kividega, kuni mehed välja tulid, misjärel toimus valjuhäälne sõnavahetus ja vahetati väidetavalt ka lööke.

„Mõne aja pärast jõuk lahkus, mägironijad pakkisid asjad kokku ja kõndisid meist mööda allapoole – nii palju kui meie aru saime, lahkusid nad mäelt,“ ütles pealtnägija. „Seda oli jube vaadata, nad oleks peaaegu ära tapetud.“

Politsei uurib vahejuhtumit, teatasid kohalikud ametnikud AFP-le.