"Jumala nimel. Jumal on suur," kordasid valgesse rõivastunud palverändurid üksteise järel, enne kui seitse kivi kolme saatanat sümboliseeriva samba pihta viskasid. Päikeseloojanguks kivipildumise rituaal lõpetatakse.

Islamitraditsiooni järgi on see paik, kus saatan üritas prohvet Aabrahami kiusatusse viia, et too ei täidaks Jumala käsku ja keelduks ohverdamast oma poega Ismaili.

"Saatanat kividega pildudes tundsin ma, kuidas kuulatun täielikult Jumalale. Ma tegin seda, mida tegi meie esiisa Aabraham," ütles Somaaliast pärit 30-aastane Abdel-Majid Ali Abdullah.

Kive pillutakse neljapäeval ja reedel ning samal ajal leiab aset ka rituaalne lammaste, lehmade ja kaamelite ohverdamine Jumalale.

Järgneb Kaaba ümber kõndimine. Kaaba on kuubikujuline kiviehitis Meka Suure moshee õuel, mille seina on müüritud nn. must kivi. Seitse korda ümber selle kõndimine ja kivi suudlemine on üks hadzhi tähtsamaid rituaale.

Pärast rituaalide lõppu peavad palverändurid lõikama ära osa juustest ning vahetama valge palverändurihõlsti ihrami tavaliste tagasihoidlike rõivaste vastu.

Hadzhi kõrghetk algas kolmapäeval palvusega Meka lähedal Arafati mäel, kus prohvet Muhamed olevat pidanud 623. aastal oma viimase jutluse.

Saudi Araabia julgeolekujõud ja meditsiinimeeskonnad on kividepildumise rituaali puhuks pandud häireolukorda, et ära hoida 1998. aasta tragöödia kordumist. Toona tallati surnuks üle 100 palveränduri.

1997. aastal puhkes Mina telklinnakus tulekahju ning surma sai üle 340 ja vigastada 1.500 inimest.

Seastpeale on Saudi Araabia võtnud kasutusele tulekindlad telgid, suurendnud päästeautode arvu ja varustanud telkimispaiga turvalisemate söögitegemisvõimalustega.

Tänavu võtab hadzhist osa 2,1 miljonit inimest. Moslemeid on kogu maailmas umbes miljard.

Suurem osa loomi ohverdatakse sel aastal Meka tapamajades, mille ehitamiseks kulus 125 miljonit dollarit. Muaesemi tapamaja, mis on üks maailma suuremaid, suudab päevas töödelda 200.000 looma. Saadud liha läkitatakse 27 riigi puudustkannatavatele inimestele.