Financial Times kirjutab, et Kremli esindajad püüdsid veenda Euroopat vene energiatarnete ohutuses.

„Vene kompaniisid diskriminerivad meetmed on ebaõiglased,” teatas Kremli pressisekretär Dmitri Peskov. Intervjuus ajalehele märkis ta, et „Venemaa kasutab kõigi võimalikke rahvusvahelise õigusega koooskõlas olevaid vahendeid, et kindlustada enda firmadele võrdne ligipääs turule.”

Peskovi sõnul on lääne reaktsioon vene firmade ekspansioonile olnud kohati „lähedal hüsteeriale”. „Kainelt ning emotsioonidevabalt” asja vaadates, on Venemaa olnud tema sõnul laitmatu energiatarnija. Ta lisas, et isegi Külma sõja tipul ei katkestanud Venemaa energiatarneid Lääne-Euroopasse. „Venemaa on huvitatud Euroopa varustamisest, nii nagu Euroopa on huvitatud meie gaasist. Me oleme vastastikku sõltuvad ning see sõltuvus on energeetilise julgeoleku tugisammas.”

Vene riigi kontrollitud kompanii Gazprom keeldus EL-i ettepanekuid kommenteerimast seni, kuni ei ole näinud kirjalikku teksti. „Kuratlikud on detailid,” ütles kompanii pressiesindaja Sergei Kuprianov.

Gazpromi strateegiaks on omandada gaasijuhtmete ning elektrituru aktivaid Euroopas, et suurendada nõudlust vene gaasi järele.

Oxfordi energiauuringute instituudi gaasiuuringute juht Jonathan Stern aga väitis, et EL-i initsiatiiv ei tähenda suurt midagi, sest igaüks teab, et „vene firmadel ei lasta niikuinii Euroopa energiaturul suuri varasid omandada”.