98-aastase Blake'i surmast teatas täna Venemaa Föderatsiooni Välisluureteenistuse (SVR) pressiesindaja Sergei Ivanov. Oma avalduses nimetas ta Blake'i "legendaarseks luureohvitseriks", vahendab Reuters.

"Ta armastas meie maad (Venemaad -toim) kogu südamest ja imetles meie rahva saavutusi Teises maailmasõjas," kuulutas Ivanov.

Topeltagendina aastatel 1950-1959 andis Blake KGB-le üle infot, mis paljastas sadu MI6 agente, kellest osa hukati. Ühtlasi reetis ta ka lääneriikide plaani kasutada Nõukogude Liidu järele luuramiseks Ida-Berliini viivat salatunnelit.

Teadaolevalt pakkus Blake oma teeneid KGB-le 1950. aastal. Ta otsustas enda sõnul reeta Lääne, sest oli tunnistajaks tsiviilelanikkonna julmale pommitamisele Korea sõjas.

1961. aastal mõisteti topeltagent Suubritannias 42 aastaks vangi, ent juba viis aastat hiljem õnnestus tal vanglast põgeneda ja edasi Ida-Saksamaale raudse eesriide taha putkata. Ta asus elama Moskvasse, kuhu jäi elupäevade lõpuni, nautides seal luurepolkovnikuna kangelase staatust.

Topeltagent on hilisemates intervjuudes, sh pärast Nõukogude Liidu lagunemist tunnistanud, et ei tunne oma tegude pärast mingit kahetsust.