Intsident toimus 9. mail umbes kell 16.30 Moskva loodeosas Otto Kuusineni tänaval, kui oma sõjaväeosa poole teel olnud sõjamasinate kolonnis plahvatas üks jalaväe dessantsoomuk BMD-4 (Боевая Машина Десанта), kirjutab Vene ajaleht Tvoi Denj.

Plahvatuse pealtnägijad rääkisid ajakirjanikele, et uudistasid võiduparaadilt tagasiteel olnud kolonni elumaja seitsmendalt korruselt, kui kuulsid äkitselt kõva kärgatust, mille peale jooksid tee ääres seisnud inimesed paanikas laiali.

Soomusmasina tagaosast lahvatasid võimsad leegid välja ning masinas viibinud sõjaväelased jooksid sealt välja. Hetke pärast saabusid sündmuskohale teised sõdurid, kes hakkasid sõjamasinat tulekustutitega kustutama.

Tegemist oli õnneliku õnnetusega — plahvatus oleks võinud olla märksa tugevam, kui paraadil olnud tehnika oleks olnud varustatud ka lahingmoonaga.

Vigastatud masina võttis sleppi teine soomuk ning kolonn jätkas oma teekonda.

Ekspertide hinnangul võis plahvatuse põhjustada purunenud kütusevoolik, kust kütust pritsis kuumale mootorile. Piisanud oleks väiksemastki sädemest, et terve masin oleks õhku lennanud.

BMD-4 „Bahtša-U” on Vene roomikutega ujuv dessantsoomuk, mida dessanteeritakse lennukitelt langevarju abil või transpordilennuki maandumise teel. Masin on mõeldud õhudessantvägede transpordiks, tõstes sellega nende mobiilsust, tulejõudu ja kaitset lahinguväljal.

Soomuk on 2,5 korda tõhusam oma eelkäijast BMD-3 ning ta võeti relvastusse 31. detsembril 2004. Relvastusse kuulub 100-mm kahur ja 30-mm automaatkahur. Lisaks kahele meeskonnaliikmele võtab ta veel viis sõdurit peale.

Aastaks 2015 võetakse Vene armees relvastusse mitusada sellist dessantmasinat.