Venemaa Teaduste Akadeemia maailmamajanduse ja rahvusvaheliste suhete instituudi (ИМЭМО РАН) desarmeerimise ja konfliktide menetlemise osakonna juht Aleksandr Pikajevi arvates annaks Vene tarbijate loobumine Tšehhi õllest Prahale põrmustava majandusliku löögi, vahendab infoagentuur RIA Novosti.

Ameerika Ühendriikide kavatsus rajada võimaliku Iraani-ohu vastu kaitseks oma raketitõrjekilbi tarbeks Tšehhimaale radarijaam ja paigaldada Poola kümme tõrjeraketti on sügavalt ärritanud Venemaad, kes peab seda süsteemi enda vastu suunatuks ning ohuks oma julgeolekule.

„Juhul kui Vene tarbijad loobuksid protesti märgiks Tšehhi õllest — seda loomulikult pärast otsuse ratifitseerimist Tšehhi parlamendi poolt, mis võib seal (parlamendis) muidugi ka läbi kukkuda — siis see oleks Tšehhile tõsiseks vastuseks, palju tõsisemaks kui näiteks naftatarnete piiramine või Vene välisministeeriumi protestinoot,” ütles politoloog Pikajev agentuuri pressikonverentsil.

USA riigisekretär Condoleezza Rice ja Tšehhi Vabariigi välisminister Karel Schwarzenberg kirjutasid raketitõrjesüsteemi elementide paigaldamise lepingule alla Prahas 8. juulil. Nüüd peavad lepingu heaks kiitma Tšehhi parlamendi mõlemad kojad (Esindajate koda ja Senat), mille järel saab president sellele oma allkirja anda.