Sellise avalduse tegi Abhaasia konfliktitsoonis asuvate Vene rahuvalvajate kontingendi ülema abi Aleksandr Novitski, teatab infoagentuur ITAR-TASS.

Novitski teatas varem Interfaxile, et sõjatehnika ja dessantväelased saabusid tunnustamata vabariiki 10. augusti õhtul. Rahuvalvajate kontingendi ülema abi sõnul saabusid lisaväed transpordilennukitega Suhhumi lennuvälja kaudu.

Gruusia-Abhaasia sõja lõpetamise järel 1994. aastal sõlmitud Moskva rahulepingu järgi võib Venemaa Abhaasiasse tuua kuni 3000 rahuvalvajat, siiani ei olnud neid seal üle 2500. Hiljuti viis Moskva piirkjonnas välja raudteeväelaste üksuse, mis parandas raudteed.

Abhaasia on varem teatanud valmidusest avada Gruusia vastu „teine rinne”, et sel moel abistada teist tunnustamata vabariiki Lõuna-Osseetiat. Abhaasia relvajõud on võtnud sisse positsioonid Inguri jõel, mis on halduspiiriks Gruusiaga.

Ka on Abhaasia lennukid tulistanud Kodori oru Gruusia-poolset osa, kus toimub Suhhumi väitel Gruusia vägede ebaseaduslik koondumine.

Abhaasia võimud on samuti teatanud valmidusest „lüüa kord majja” Gruusia rahuvalvajate kontrolli all olevas piirkonnas (piiriäärne Zugdidi rajoon).

Suhhumi pöördus Venemaa poole palvega „rakendada kõiki rahuvalve mandaadi mehhanisme” ning Gruusia ja Abhaasia rannikule saabusid Musta mere laevastiku sõjalaevad.

Moskva teatas meediale, et laevad hakkavad blokeerima võimalikke meritsi Gruusiasse teel olevaid relvasaadetisi ning abistavad vajadusel Vene rahuvalvekontingenti.

Ukraina on teatanud, et Vene laevad sekkumise puhul konflikti ei lasta neid Sevastoopoli baasi tagasi.

Kokkuvõte sündmustest Vene-Gruusia konfliktis