ÜRO resolutsiooni hääletus toimus täna öösel: julgeolekunõukogu 15 liikmest toetasid vaatlejate mandaadi pikendamist 10, neli jäid erapooletuks, teatavad välisagentuurid.

Kehtiv vaatlusmissiooni mandaat lõppes täna keskööl (kell 7 Eesti aja järgi). Sellest hetkest alates peavad ÜRO vaatlejad alustama oma tegevuse lõpetamise ettevalmistamist.

Varem esmaspäeval andis Venemaa alaline esindaja ÜRO juures Vitali Tšurkin mõista, et Moskva kasutab oma vetoõigust juhul kui missioon pannakse hääletusele samas vormis kui see tuli JNs arutlusele (Moskvale ei meeldinud mitmed formuleeringud).

Maikuu keskel esitas ÜRO peasekretär Ban ki-Moon (ka Ban Gi-mun) oma ettekande olukorrast Taga-Kaukaasias, mis oli pühendatud ÜRO vaatlejate tegevusele piirkonnas.

Dokumendi pealkirjaks oli „Peasekretäri ettekanne, esitatud kooskõlas JN resolutsioonidega 1808, 1839 ja 1866". Varem kandsid nad nime „Olukorrast Abhaasias, Gruusia". Venemaale, mis tunnustas augustis 2008 lõpuks Abhaasia sõltumatust, selline formuleering ei meeldinud.

Pärast Bani ettekannet teatas Gruusia esindaja ÜROs Aleksandr Lomaja teatas, et dokumendi nimetus ja selle sisu muudeti Venemaa surve all, mis ähvardas missiooni pikendamise arutlusele veto panna.

Nii Tšurkin kui ka Ban lükkasid Gruusia esindaja avalduses öeldu kategooriliselt ümber. Tšurkini sõnul pole Venemaa mingi vetoga ähvardanud, „vaid lihtsalt selgitas oma arvamust dokumendi sisu ja pealkirja osas".

ÜRO juht ütles omalt poolt, et ettekande pealkiri järgis eesmärki „arvestada kõigi osapoolte seisukohti ja vajadust vältida ebavajalikku poleemikat ÜRO JN arutlustel".