„Venemaa esindajatelt konfiskeeritud tehnilised seadmed olid mõeldud saatkondade informatsioonisüsteemide katsetamiseks arvutisüsteemide kaitstuse analüüsimise huvides seoses Vene riigiasutustesse kübersissemurdmiste katsete sagenemisega,” selgitas välisministeerium.

Hollandi kaitseministeeriumi teatel parkisid venelased oma aparatuuri täis pagasiruumiga rendiauto Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) hoone kõrval asuva hotelli parklasse, et murda sisse OPCW WiFi-võrkudesse.

Venemaa välisministeerium väljendas hämmastust Hollandi võimude avalduse üle, et tegemist oli Vene sõjaväeluure GRU salajase operatsiooniga. „Midagi ebatavalist ei ole ka selles, et nad majutusid hotelli Marriott, mis asub OPCW peakorteri kõrval. Haagi kahepoolsete sidemete liinis, aga ka meie OPCW töös osalemise raames saabunud Venemaa ametlikud delegatsioonid on seda hotelli kasutanud aastakümneid, sest see asub poole kilomeetri kaugusel saatkonnast. Ja sellega on Venemaa välisesindustel vormistatud pikaajalised lepingulised suhted,” kuulutas välisministeerium.

„Jutt käis täiesti avalikust ja rutiinsest komandeeringust. Venemaa diplomaatiliste esinduste igapäevasele tegevusele välismaal aitavad kaasa erinevad riiklikud organisatsioonid ja ametkonnad, sealhulgas Vene Föderatsiooni kaitseministeerium. Sellesse töösse kaasatakse ainult spetsialiseerunud ja sertifitseeritud struktuurid,” teatas välisministeerium.

Venemaa välisministeeriumi teatel olid Hollandist välja saadetud venelastel diplomaatilised passid ja nad võttis lennujaamas vastu saatkonna töötaja.

Venemaa välisministeerium väidab ka, et Hollandi võimud ei esitanud väljasaadetutele mingeid ametlikke süüdistusi ega küsimusi. Lihtsalt võeti ära aparatuur, sealhulgas mobiiltelefonid, jättes nad võimaluseta saatkonnaga ühendust võtta.

„Keelduti otsesest nõudmisest teavitada juhtunust Venemaa diplomaatilist esindust. Lisaks sellele konfiskeeriti meie ekspertidelt kõik isiklikud esemed, sealhulgas krediitkaardid ja raha. Pärast saadeti nad lähimale reisile Moskvasse,” teatas Venemaa välisministeerium. „Sügavat hämmingut kutsub esile ka see, et pärast seda episoodi mingeid muid tegevusi vastavalt tavalisele diplomaatilisele praktikale ei järgnenud. Ei olnud ei diplomaatilisi demarše, ei päringuid, ei teadaandeid.”

Venemaa välisministeeriumi väitel on Venemaale esitatud süüdistused küberrünnakutes mõeldud maailma üldsuse tähelepanu kõrvale juhtimiseks USA ja tema liitlaste küberoperatsioonide ettevalmistamiselt.

„Ei ole mingeid kahtlusi selles, et Venemaa demoniseerimise kampaania ja meie aadressil esitatud süüdistused küberrünnakutes on mõeldud lääne avaliku arvamuse tähelepanu kõrvale juhtimiseks USA ja tema liitlaste oma jõupingutustelt küberpotentsiaali suurendamiseks ja küberoperatsioonide ettevalmistamiseks. Tuletame sellega seoses meelde, et NATO kuulutas küberruumi neljandaks operatsioonikeskkonnaks, millele laieneb Washingtoni lepingu artikkel 5,” teatas Venemaa välisministeerium.