„Oleme rõõmsad, et õiglus võidutses,” seisab Vene välisministeeriumi tänases avalduses.

Strasbourgis asuv kohus tegi kindlaks, et erus oleva miilitsapolkovniku Kononovi süüdi mõistmisel rikuti inimõiguste konventsiooni ning kohustas Läti riiki maksma mehele moraalse kahju tekitamise eest välja 30 000 euro (470 000 krooni) suuruse kompensatsiooni.

Lätis sündinud 85-aastane vanahärra arreteeriti 1998. aastal ja teda süüdistati mitmetes Teise maailmasõja ajal oma partisanisalgaga kordasaadetud kuritegudes.

Muu hulgas süüdistati teda seotuses Mazie Bati (Malõje Batõ) külas 27. mail 1944 toimunud karistusaktsiooniga, kus tapeti kuus meest ja kolm naist. Kohus leidis, et juhtunu ei ole liigitatav sõjakuritegude alla, kuna ei Läti ega Nõukogude Liit polnud tol ajal ühinenud Haagi 1907. aasta sõjapidamisreeglite konventsiooniga.

Kononov enda sõnul oli tapetud külaelanike näol tegemist „fašistide käsilastega”. Ka ei pea mees ennast okupandiks, kuna on Lätis sündinud ja võitles oma kodumaa vabastamise eest sakslastest.

Kononovi toimikut on kohtus korduvalt läbivaadatud. Ta mõisteti 20 kuuks vangi, kuid vanahärra jäi vabadusse, kuna oli selleks ajaks karistuse eeluurimise ajal juba ära kandnud.