"Leiame, et Gaddafi võttis ise endalt legitiimsuse ning tuleb aidata tal lahkuda. Kui lugupidav toon, mida Venemaa hoiab dialoogis Liibüa valitsusega, aitab sellist otsust teha, siis oleks see meie tõsine panus selle Liibüale ja regioonile ülimalt plahvatusohtliku olukorra lahendamisse," ütles Rjabkov reedel Prantsusmaal Deauville'is G8 tippkohtumisele järgnenud teabetunnis.

Diplomaadi hinnangul "tuleb leida vormel, mille korral Gaddafi lahkuks sellelt ametikohalt, kus ta on, ning see samm aitaks leida lahendusi teistes küsimustes".

"Liibüa jaoks on ainuvõimalik lahendus leida alus relvarahuks ja poliitilise protsessi käivitamiseks. Kui selle eelduseks on Gaddafi lahkumine, siis me oleme valmis tunnistama, et seda tuleb teha," ütles Rjabkov.

Venemaa liidrid on Gaddafit kritiseerinud, kuid nad ei ole rahul ka NATO vägede nende sõnul ülemäärase jõu kasutamisega ja kutsuvad sõjategevust kiiresti lõpetama.

Välisminister Sergei Lavrov kohtus hiljuti Moskvas nii Gaddafi valitsuse kui mässajate esindajatega.

Vene föderatsiooninõukogu välissuhete komitee esimees Mihhail Margelov ütles Deauville'is, et Venemaa süvendab kontakte nii Liibüa valitsuse kui mässajatega.

"Väljapääs praegusest olukorrast peitub poliitiliste kokkulepete saavutamises," ütles Margelov.

Ta rõhutas, et Venemaa "ei pommita Liibüat, ei ole oma saatkonda välja viinud ning võib seetõttu olla aus maakler".

Margelovi sõnul tuleks Gaddafi lahkumise üle kõnelusi pidada Liibüa poliitilise eliidi, ehk ka Gaddafi poegadega.

Seejuures märkis Margelov, et kõnelda Gaddafi enesega, kes esineb "jumalaga võrdse messiana", on erakordselt raske.

"Tuleb rääkida inimestega tema lähikonnast, võib-olla tema poegadega. Selliseid kontakte peetakse," ütles Margelov.