Leedu täitis kolmapäeval USA palve anda välja väidetav relvakaupmees Dmitri Ustinov. 46-aastane Ustinov vahistati Vilniuse lennuväljal 15. aprillil pärast saabumist USA-st, et väidetavalt pidada läbirääkimisi USA armees kasutusel olevate öövaatlusseadmete müügitehingu üle, vahendab RIA Novosti.

„Me oleme nördinud, et Ameerika eriteenistused ja õiguskaitseorganid üritavad endiselt seadustada Venemaa kodanike tühistel põhjustel kolmandates riikides arreteerimise praktikat,“ ütles Venemaa välisministeeriumi inimõiguste küsimustega tegelev ametnik Konstantin Dolgov ministeeriumi veebilehel.

Moskva jätkab Ustinovile abi andmist, kindlustamaks, et tema õigustest peetakse kinni ning et aidata ta tagasi Venemaale nii kiiresti kui võimalik, öeldakse avalduses.

Vilniuse kohus tegi 22. juulil otsuse Ustinovi USA-le väljaandmise kohta. Ustinovit ootab USA-s kuni 20-aastane vanglakaristus, kui ta mõistetakse süüdi rahapesus ning ekspordikeelu all oleva militaarvarustuse salaja riigist välja toimetamises.

Ustinov ennast kohtus süüdi ei tunnistanud.