"Pole õige väita, et Vene väed tegutsevad Tšetšeenias täiesti karistamatult ning on 11. septembri terrorirünnakutest saadik hoogustanud puhastusoperatsioone mässuliste vastu," ütles Vladimir Kalamanov ajakirjanikele Euroopa Nõukogu külastades.

USA-s baseeruv inimõigusrühmitus Human Rights Watch ja Vene organisatsioon Memorial kutsusid esmaspäeval ÜRO Inimõiguskomisjoni hukka mõistma Vene vägede poolt Tšetšeenias sooritatud inimõigusrikkumisi, sealhulgas vangistatud tšetšeenide kadumisi.

Läinud nädalal taunis Euroopa Parlament "Vene vägede karistamatust Tšetšeenias" ning osutas suurele erinevusele regioonis inimõigusrikkumiste kohta esitatud kaebuste ning neist kohtusse jõudnud avalduste vahel.

Kalamanovi kinnitusel on viimase kahe aastaga Tšetšeenias moodustatud inimõiguste kaitse mehhanism, taastatud kohtusüsteem ning parandatud tsiviil- ja sõjaväeprokuröride tööd.

Kalamanovi sõnul on tema kantselei saanud 7.000 kaebust, millest 2.142 puudutasid inimõigusrikkumisi. Neist saadeti kohtusse 41 kaebust, mis puudutasid 57 kahtlusalust, süüdi on mõistetud 23 sõjaväelast, lisas ta.

Mitmed kaebused puudutavad suhteliselt tühiseid asju, nagu kariloomade vargust või tapmist sõdurite poolt. See selgitab osaliselt, miks nii vähe kaebusi on kohtusse jõudnud, lisas ta.