Vene ajakirjanduse teatel on idee tekitanud paanikat Moskvat ümbritsevate regioonide elanike hulgas, kes kardavad, et nende kodud ujutatakse üle, kirjutab The Times.

Ilma kontrolli all hoidmise programm maksaks ainult kolmandiku lumekoristusele kulutatavatest summadest. Talviti töötab Moskvas 2500 lumesahka ja tänavatel roogib lund 50 000 töölist.

Enne suuri avalikke üritusi saadetakse Moskva kohale lendama üle kümne transpordilennuki, mis pihustavad vihmapilvedesse hõbejodiidi, vedelat lämmastikku ja tsemendipulbrit, et soodustada sademete enne linna maha sadamist. Teadlased hoiatavad aga, et sellisel tegevusel läbi kogu talve oleksid tõsised tagajärjed keskkonnale.

On ka muid riske: eelmisel aastal kukkus läbi ühe Moskva maja katuse 25-kilogrammine tsemendikott, mis oli pärit pilvi pihustavalt transpordilennukilt.

Pilvede pihustamise tehnoloogia pole aga täiuslik. Tollane Venemaa president Vladimir Putin ütles 2006. aastal enne juhtivate tööstusriikide G8 tippkohtumist Peterburis, et pilvi on ilusa ilma tagamiseks pihustatud. Ometi kallas Peterburis tol päeval vihma.