Vene kaitseminister viitas, et Moskva on NATO liikmetel lubanud sõjalist transiiti läbi oma territooriumi. “Venemaa suhtus mõistvalt Saksamaa ja Prantsusmaa palvetesse lubada transportida isikkoosseisu ja sõjalisi veoseid Afganistani Venemaa õhuteede kaudu ja raudteetranspordiga”, märkis Ivanov.

“Samas on Leedu asunud otse vastupidisele seisukohale ja takistab igati Venemaa sõjalist transiiti Venemaa enda territooriumile. Unisoonis oma naabriga tegutseb ka Läti,” lisas Ivanov neljapäeval Rumeenias Poiana Brasovis toimunud Venemaa ja NATO kaitseametkondade juhtide mitteametlikul kohtumisel.

“Läti võimud ei lubanud Vene sõjatranspordilennukitel isikkoosseisuga pardal oma õhuruumi läbida põhjendusega, et Läti on nüüd NATO liige, ent seda ei saa ju tõsiselt võtta,” ütles Ivanov.

“Nähtavasti on mõtet meenutada, et hiljuti alliansiga liitunud riigid võtsid enesele ütlasi Vene-NATO Nõukogu liikmesusest tulenevad kohustused,” toonitas Vene minister.

Vene saatkond Lätis esitas 1. septembril ettenähtud korras loataotluse kuue sõjalennuki transiitlennuks Läti kaudu Kaliningradi oblastisse.

Läti välisministeerium esitas 6. septembril vastunoodi, põhjendades loa andmisest keeldumist NATO-ga ühinemisega, teatas Moskva.