Moskva keelas homomarsi pidamise ka 2006. aastal, viidates vägivallaohule. Homoorganisatsioonid eirasid keeldu ning kogunesid ikkagi, sama tegid ka homovastased ning puhkenud kähmluses said mitmed inimesed vigastusi, teatab BBC.

Homoaktivistide sõnul on nende marsi keelamine inimõiguste rikkumine ning nad kavatsevad otsuse kohtusse kaevata, minnes vajadusel välja Euroopa Inimõiguste kohtuni.

“Eelmisel aastal jäi Moskva enneolematu surve alla homoparaadi lubada, seda ei saa aga nimetada kuidagi muud moodi kui saatanlikuks,” teatas Lužkov. “Me ei lubanud paraadil toimuva ja me ei kavatse seda lubada ka tulevikus.”

Linnapea sõnul tegutsevad Vene homogrupid Lääne rahadel, levitamaks “sedasorti valgustatust” Venemaal. Ühtlasi tänas ta Vene õigeusu kirikut toetuse eest homoparaadi keelamisel.

Marsi korraldajad teatasid, et kavatsevad mai kuus plaanitud ürituse ikkagi pidada ning keelu kohtusse kaevata. Samas on homoaktivistid lõhestatud küsimuses, kas marssida ikkagi tuleks. Mõned leiavad, et taoline paraadi pidamine provotseerib hoopis suuremat homovaenu.