Vastasseis tekitab suluseisu julgeolekunõukogus ning tähendab seda, et USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa soov avaldada Iraanile ÜRO poolt tugevat survet ei ole teostatav, teatab Fox News.

Lääneriigid loodavad, et jõuline avaldus isoleeriks Iraani rahvusvaheliselt ning sunniks Teherani hülgama oma tuumarikastamise tegevust, mis võimaldab toota tuumarelvi.

Briti välisminister Jack Straw ütles esmaspäeval, et London soovib julgeolekunõukogus liikuda edasi sammhaaval, jättes avatuks võimaluse, et Teheraniga on võimalik veel läbirääkimiste teel sundida uraanirikastamise programmi lõpetama.

Iraan omalt poolt jätkab kassi ja hiire mängu, riigi president teatas, et Iraani püsimajäämine sõltub tuumatehnoloogia arendamisest, samas teatas Venemaa, et Iraani diplomaadid palusid taas konsultatsioone. Vaid päev varem lükkas Teheran tagasi Moskva poolt tehtud ettepaneku viia uraani rikastamine üle Venemaale, et vältida tuumamaterjali sõjalist kasutamist iraanlaste poolt.

ÜRO aatomijärelevalveagentuur IAEA saatis Iraani tuumaprogrammi küsimuse veebruaris julgeolekunõukogusse, teatades, et ta ei saa kinnitada, nagu oleks tegemist vaid tsiviilotstarbelise programmiga. Sellega rikub Iraan tuumaleviku piiramise lepingut, millega ta liitunud on.

Vene ja Hiina diplomaadid soovivad aga, et julgeolekunõukogu saadaks teema tagasi IAEA-sse. Mõlemal riigil on lähedased majandus- ja sõjalised sidemed Iraaniga.

Moskva ja Peking väidavad, et näiteks majandussanktsioonide kehtestamine Iraani vastu tooks kaasa selle, et Teheran loobub üldse tuumaleviku piiramise lepingu liikmeks olemast ning saadab viimasedki vaatlejad välja.

USA on viidanud, et kui ÜRO julgeolekunõukogus mingit kokkulepet ei saavutata, võivad Lääneriigid ÜRO-st üldse mööda minna ja Iraaniga otse tegeleda. USA asevälisminister Nicholas Burns ütles eelmisel nädalal, et sanktsioone toetavad riigid võivad kehtestada omal algatusel ise sanktsioonid, kui ÜRO on liiga hambutu.