Üks Venemaa juhtivaid inimõigusteaktiviste, 67-aastane Lev Ponomarjov peksti Moskvas tundmatu jõugu poolt läbi. Ponomarjov on kaitsnud vangistatud Kremli-vastast oligarhi Mihhail Hodorkovskit ja on häälekalt kritiseerinud katseid pesta kuritegudest puhtaks Nõukogude diktaator Jossif Stalin, kirjutab The Times.

Väikene Moskva eeslinna ajaleht teatas, et üks nende ajakirjanikke, Sergei Protazanov, kes uuris pettust kohalikel valimistel, langes rünnaku ohvriks ja suri. Protazanov oli seejuures käeproteesiga invaliid.

Himkis välja antava ajalehe peatoimetaja Anatoli Jurovi sõnul peksti Protazanov rängalt läbi. Pühapäeval viidi ajakirjanik haiglasse, kus talle öeldi, et kõik on korras ja saadeti koju tagasi. Järgmisel päeval Protazanov suri.

Miilits väidab, et Protazanovit pole pekstud, vaid ta leiti joobnuna oma kodu lähedalt koos pudeli valuvaigistitega. Jurovi sõnul ütlesid militsionäärid haiglas Protazanovi naisele, et ta suri ilmselt toidumürgitusse.

Tegemist oli kahe aasta jooksul juba kuuenda rünnakuga ajakirjanike vastu Himkis, kus rajoonivalitsus ignoreerib keskkonnakaitsjate proteste suure maantee ehitamise vastu läbi metsa. Ajakirjanik Mihhail Beketov, kes paljastas kohalike ametnike seas vohava korruptsiooni, langes samuti rünnaku ohvriks ja on olnud alates nobembrist koomas.

Kremli terav kriitik Ponomarjov ütles, et teda rünnati teisipäeva õhtul kodu lähedal seltskonna 30. eluaastates meeste poolt. Mehed ei öelnud ühtegi sõna ja teda ei röövitud.

Ponomarjov on võime kritiseerinud selle eest, et noortele ei räägita Stalini mõrvarlikust režiimist. Ponomarjovi sõnul söödetakse noortele Stalini kohta ette müüte. Noored ei tea midagi miljonitest, kes surid Gulagis, kuid teavad, et Stalin oli tugev juht, kes alistas Saksamaa.