Peterburi sõjaväeprokuratuur kuulutas Peeter Suure mereväeinstituudi endised kursandid Ustimenko ja Medvedjevi tagaotsitavaks ainult väeosast omavolilise lahkumise pärast.

Peterburi garnisoni mereväe osakonna sõjaväeprokurör Vladimir Griško teatas kolmapäeval BNS-ile, et Ustimenko ja Medvedjev lahkusid väeosast mullu 2. oktoobril. Nad teenisid seal lepingu alusel.

“Nad õppisid kolmandal kursusel, neist pidid saama allveelaevnikud,” ütles Griško, lisades, et selles elitaarseks peetavas koolis on väga range distsipliin.

Griško sõnul algatas prokuratuur kriminaalasja ainult Medvedjevi ja Ustimenko väeosast omavolilise lahkumise pärast. “Andmeid, et need noormehed oleksid Venemaa territooriumil veel mingeid kuritegusid toime pannud, meil pole. Noormeeste otsingutega tegeleb nüüd miilits,” rääkis prokurör.

Väeosast omavoliliselt lahkunud sõjaväelane võib Venemaal süüdimõistmise korral minna 5-7 aastaks vangi.

“Ma ei tea, mis põhjusel Ustimenko ja Medvedjev ära jooksid, selleks peaksin ma neid esmalt küsitlema. Täpseid andmeid selle kohta, mis kuritegusid noormehed Eesti ja Läti territooriumil toime panid, mul praegu pole,” ütles Griško.

Tema sõnul ei vasta tõele väide, et Ustimenko ja Medvedjev põgenesid väeosast pärast seda, kui nende kursusekaaslane mõrvas kahtlustatavana kinni peeti. Griško sõnul põgenesid nad märksa varem.

Eelmise aasta oktoobris saabusid Ustimenko ja Medvedjev illegaalselt Eesti territooriumile.

Peeter Suure nimeline Peterburi mereväeinstituut asutati 1998. aastal kahe merekooli — Frunze-nimelise ja Leninliku Komsomoli nimelise baasil. Neist esimeses koolitati pealveelaevnikke ning teises allveelaevnikke. Esimese nimetatud merekoolidest asutas juba 300 aastat tagasi Peeter I.

Selles koolis said hariduse Venemaa kuulsaimad laevastikujuhid ja meresõitjad Nahhimov, Ušakov, Tšitšagov ja Krusenstern. Seal õppisid ka helilooja Rimski-Korsakov ja esimese Vene lennuki ehitanud Možaiski. Nõukogude ajal võrsusid selle õppeasutuses tulevased admiralid Kuznetsov, Gorškov ja Tšernavin. 1970. aastatel õppisid seal Nõukogude laevastiku ülemjuhataja Sergei Gorškovi pojapoeg ja Leonid Brežnevi vennapoeg.

Praegu valmistatakse instituudis peal- ja allveelaevade kaadrit ning laevastiku maapealsete teenistuste spetsialiste: insenere, suurtükiväelasi, raketiväelasi, akustikuid, hüdrograafe ja teisi.

Mereväeinstituuti loetakse Peterburis kõige populaarsemaks kõrgkooliks, kus ühele üliõpilaskohale kandideerib tavaliselt 10-12 inimest. Umbes poole kursantidest moodustavad Peterburi elanikud.