Montenegros on pärast 19. oktoobril toimunud valimisi levinud hulgaliselt vandenõuteooriaid. Võimud vahistasid riikidevahelisel piiril 20 Serbia kodanikku, keda süüdistatakse riigivõimuinstitutsioonide vastaste relvastatud rünnakute kavandamises, vahendab Reuters.

Opositsioonierakonnad on aga väitnud, et kahtlustatav vandenõu oli fabritseeritud, ning on süüdistanud Đukanovići julgeolekuteenistuste kasutamises oma veerand sajandit kestnud võimu kindlustamiseks.

Enne valimisi ütles Đukanović, et Venemaa rahastab opositsiooni, et hoida ära Montenegro peatne NATO liikmeks saamine. Opositsioonierakonnad, millest paljud on NATO poolt, eitavad seda.

„Selle kuritegeliku grupi organiseerijad olid natsionalistid Venemaalt, kelle esialgne eeldus ja järeldus oli, et Montenegro valitsust, mida juhib Milo Đukanović, ei saa valimistel välja vahetada ja see tuleb jõuga kukutada,“ ütles organiseeritud kuritegevuse eriprokurör Milivoje Katnić pühapäeval.

Katnići sõnul oli eesmärk mõrvata peaminister ja aidata opositsioonierakonnal parlament üle võtta. Katnić ei nimetanud erakonda nimepidi.

„Riigivõimud paljastasid, et kuritegelik grupp olid moodustatud Montenegro, Serbia ja Venemaa territooriumidel ülesandega panna toime terrorismiakt,“ ütles Katnić.

Mõrva pidi toime panema isik, kellel on kaugelt tulistamise oskused, teatas Katnić.

Katnići juurdlus viidi tema sõnul läbi koostöös Serbia võimudega. Ka Serbias vahistati mitmeid väidetava vandenõuga seotud inimesi.

Đukanović, kelle erakond võitis valimised, kuid ei saavutanud enamust, esitas valimisi võimalusena Montenegro 620 000 kodaniku jaoks toetada tema NATO ja Euroopa Liiduga ühinemise poliitikat selle asemel, et arendada lähedasemaid sidemeid traditsiooniliste liitlaste Serbia ja Venemaaga.