Hääletus järgnes Serbia õigeusu kiriku toetajate üleriiklikele meeleavaldustele. Viimased väidavad, et seadus jätab kiriku ilma oma varast, sealhulgas keskajast pärit kloostritest ja kirikutest. Valitsus eitab seda, vahendab Associated Press.

Püüdes hääletust takistada viskasid Serbia-meelsed parlamendiliikmed istungitesaali kas pisargaasikanistri või pürotehnikavahendi ning püüdsid hävitada mikrofone. Sekkusid gaasimaske kandnud erariietes politseinikud ja vahistasid 24 inimest, sealhulgas 18 opositsiooni parlamendiliiget.

„Me oleme valmis oma kiriku eest surema ja seda me täna öösel näitame,” ütles opositsiooniliider Andrija Mandić veidi pärast keskööd.

45 valitsuskoalitsiooni parlamendiliikme poolt heaks kiidetud seadus ütleb, et usukogukonnad peavad esitama oma vara kohta omanditõendid ajast enne 1918. aastat, kui Montenegro oli iseseisev riik.

Serbia õigeusu kirik Montenegros nimetas seadust diskrimineerivaks ja põhiseadusevastaseks.

Täna süüdistas kirik Montenegro võime lõhestatuse ja vihkamise tekitamises ning Montenegro juhtimises olukorda, mis ei saa kellelegi midagi head tuua.

Montenegro 620 000 elanikust enamus on õigeusklikud ja peamine kirik on Serbia õigeusu kirik. Iseseisvat Montenegro õigeusu kirikut ei ole teised õigeusu kirikud tunnustanud.

Montenegro läänemeelne president Milo Đukanović on süüdistanud Serbia õigeusu kirikut Serbia-meelse poliitika toetamises ja Montenegro riikluse õõnestamises pärast Serbiast lahkulöömist 2006. aastal.

Umbes 30% Montenegro elanikkonnast peab ennast serblasteks ja oli vastu Serbiast eraldumisele.