Sandu moodustas keerulise koalitsiooni Venemaa toetatud Sotsialistliku Parteiga. Suhted koalitsiooni sees halvenesid reformiettepaneku tõttu peaprokuröri nimetamise korra kohta, vahendab Reuters.

Valitsusele umbusalduse avaldamise poolt oli 101 parlamendiliikmest 63.

Moldova erakondadel on nüüd 90 päeva aega uue valitsuse moodustamiseks. Kui see neil ei õnnestu, võidakse välja kuulutada uued valimised.

3,5 miljoni elanikuga Moldova on liikunud kriisist kriisi alates sellest, kui miljardi dollari kadumine riigi rahandussüsteemist määris kogu poliitikute klassi maine.

Harvardis hariduse saanud endine Maailmapanga ökonomist Sandu, kes on tuntud karmide seisukohtade poolest korruptsiooni suhtes, moodustas ootamatu koalitsiooni sotsialistidega, et kõrvaldada võimult oligarhi juhitud erakond.

Peegeldades Moldova ühiskonna lõhestatust tahab Sandu blokk ACUM ühinemist Euroopa Liiduga, sotsialistid aga lähemaid sidemeid Moskvaga.

Koalitsioon on tülitsenud selle üle, kellel peaks olema õigus nimetada uus peaprokurör. Sandu tahtis teha seda ise, aga sotsialistid tahtsid erikomisjoni justiitsministri alluvuses.

Sandu sõnul oli peaprokuröri nimetamine tema poolt vajalik, et viia ellu tema lubadus võidelda korruptsiooniga ja saada tagasi kolmest pangast varastatud miljard dollarit, mida Moldovas nimetatakse „sajandi varguseks”.

„Kodanikud ei oodanud viie kuuga imesid, nad mõistavad ja hindavad vastutustundlikku valitsust, mis koosneb ausatest ministritest, kes astuvad ametisse, et teha inimeste elu paremaks,” ütles Sandu enne usaldushääletust Facebookis. „Me tahame efektiivseid prokuröre ja kohtunikke, kes teevad otsuseid seaduse nimel. Me tahame, et need, kes varastasid miljardi, läheksid vangi. See on lihtne. See on see, mida kogu ühiskond tahab.”