Voronin tegi oma otsuse teatavaks täna toimunud PKRMi üleparteilisel foorumil. Enne ametlikku presidendipoolset kinnitust oli täna varem tema lahkumisest meediale teatanud anonüümseks jäänud partei keskkomitee liige, vahendab Interfax.

Vastavalt Moldova põhiseadusele hakkab kuni uue presidendi ametisse valimiseni riigipea kohustusi täitma liberaalse partei ridadesse kuuluv parlamendi spiiker Mihai Ghimpu.

PKRMi keskkomitee esindaja rääkis RIA Novostile, et presidendi kohalt lahkuv Voronin pöörab nüüd kogu oma tähelepanu tööle kommunistide fraktsioonis, mis on oma 48 mandaadiga opositsioonis (kokku parlamendis 101 kohta) ja ei kavatse koalitsiooniga kompromissile minna.

Konstitutsiooni kohaselt tuleb parlament, mis ei suuda presidenti valida laiali saata ja korraldada erakorralised valimised. Praegusel koalitsioonil jääb selleks puudu 8 häält, seetõttu ta saadetaksegi laiali, kuid alles uue aasta algul.

Kord ei luba üle kahe korra aastas parlamendivalimisi korraldada - tänavu on nad toimunud juba 5. aprillil ja 29. juunil.