Filati sõnul peab Venemaa austama Moldova suveräänsust, viima oma väed konfliktitsoonist välja ja lõpetama Tiraspoli režiimi toetamise, vahendab Lenta.ru.

Moldova peaminister lisas, et praegune olukord Transnistrias ei õigusta Vene sõjaväelaste seal viibimist.

Filat on Moldova uue parempoolse koalitsiooni üks juhtidest. Koalitsioon kukutas võimult kommunistid, kes olid juhtinud Moldovat kaheksa aastat.

Nõudmise viia Vene väed Dnestri-äärsest vabariigist välja esitas ka Moldova parlamendi uus spiiker Mihai Ghimpu, kes täidab ajutiselt presidendi ülesandeid. Küsimuse tõstatas ta kohtumisel Venemaa presidendi administratsiooni ülema Sergei Narõškiniga. Ghimpu väljendas arvamust, et nõudmine ei halvenda Chişinău suhteid Moskvaga.

Vene väed paiknevad Transnistrias rahuvalvamise sildi all alates 1992. aastast. Kui Moldovat valitsesid kommunistid, nõudsid Vene vägede väljaviimist korduvalt nii valitsuse esindajad kui opositsioon. Põhiargumendiks on Moldova põhiseaduses sätestatud neutraalne staatus, mis keelab teiste riikide vägede paigutamise Moldova territooriumile, mis hõlmab de jure ka Dnestri-äärse vabariigi.

Venemaa pole Dnestri-äärse vabariigi iseseisvust ametlikult tunnustanud. Samas paiknevad seal Chişinău protestidest hoolimata Vene väed. Samuti aitab Venemaa Transnistriat majanduslikult. 2006. aastal läbi viidud referendumil soovis enamus piirkonna elanikest iseseisvust ja seejärel liitumist Vene Föderatsiooniga.