Üleminekuvalitsus, mis lõi detsembris alanud pealetungi käigus Etioopia vägede toel suuremas osas Somaalias võimu haaranud islamiliikumise põgenema, ei suuda Mogadišus korda tagada, teatab The Telegraph.

Islamiliikumine jättis endast maha hästi relvastatud sisse, hinnanguliselt on Mogadišus kuni 3500 islamivõitlejat, kes korraldavad äkkrünnakuid, et siis põgeneda.

Etioopia peaminister Meles Zenawi sõnul kavatseb ta riigi väed Somaaliast enne jaanuari lõppu välja tõmmata, see aga võib kaasa tuua võimuvaakumi, mille täidavad taas islamistid. Somaalia üleminekuvalitsus ei oma piisavalt tugevat sõjaväge, suutmaks kehtestada oma võimu.

Ühe lääne diplomaadi sõnul läheb olukord Somaalias iga päev halvemaks. “Kui taolised varitsused on edukad, siis nähakse neid kui sõjahüüdu alles jäänud islamistidel oma relvadega välja tulla ja taas võitlema hakata,” ütles Keenias tegutsev diplomaat. Tema sõnul arvatakse, et mõned islamiliikumise juhid on pöördunud tagasi Mogadišusse, et seal vastupanu organiseerida. Osad on ilmselt Jeemenis.

Somaalia valitsus algatas peale suuremate lahingute lõppu rahvalt relvade ära korjamise, mis on nüüdseks hakanud tulemusi andma. Sõjapealikud on valitsusele üle andnud 70 soomukit, mitmeid kahureid ning muid raskerelvi. Peale 15 aastat kestnud kodusõda ja anarhiat on elanikkond siiski hambuni relvastatud.

Aafrika Liit on kiitnud heaks plaani saata üheksa rahuvalve pataljoni Somaaliasse. Vajalikku 8000 meest pole suudetud aga kokku saada, praegu on vaid Uganda lubanud 1500 sõdurit. Rahuvalvajad peaks riigis asendama Etioopia vägesid.