"Täna me tegime ajalugu," kuulutas 39 protsenti häältest kogunud Romney poolehoidjatele oma kampaania peastaabis Manchesteris. "Presidendil on ideed otsa saanud, nüüd on tal ka vabandused otsa saamas," ütles miljonärist ettevõtja, lubades majandusvabadust ja alternatiivset visiooni, vahendab BNS.

Teise eelvalimiste võiduga on suhteliselt mõõdukast Romneyst saanud selge soosik vabariiklastest presidendiks pürgijate seas. Jaanuari alguses eelvalimiste avalöögiks olnud Iowa osariigis edestas Romney ülinapilt - kaheksa häälega - konservatiivset endist senaatorit Rick Santorumit.

New Hampshire'i valijatelt 23-protsendise toetusa saanud Pauli võimalusi presidendikandidaadiks saada peetakse äärmiselt ebatõenäoliseks tema libertaarsete vaadete tõttu, mis suure osa vabariiklaste elektoraadist temast eemale tõrjuvad.

Kolmandaks tuli New Hampshire'is 17 protsendiga endine Utah' kuberner ja Obama esimene suursaadik Hiinas Jon Huntsman, kes Iowa eelvalimised vahele jättis ning kohe New Hampshire'ile keskendus.

Iowas napilt võidust ilma jäänud Santorum mängis New Hampshire'is kümne protsendiga kõrvalist rolli, makstes osaliselt lõivu oma ülikonservatiivsete vaadete pärast.

Eelvalimised selles väikses USA kirdeosariigis mängivad presidendikampaaniates sageli ebaproportsionaalselt suurt rolli.

Alates 1972. aastast on Iowa või New Hampshire'i eelvalimiste võitja lõpuks ka vabariiklaste kandidaadiks saanud. Valimisaktiivsus New Hampshire'is on tavaliselt üks riigi suuremaid.

Järgnevatel kuudel toimuvad eelvalimised kõigis osariikides ning augustikuisel parteikogul kuulutatakse välja vabariiklaste presidendikandidaat, kes kandideerib 6. novembril demokraadist presidendi Barack Obama vastu.

Järgmised eelvalimised leiavad aset 21. jaanuaril Lõuna-Carolinas.

Nelja aasta eest jäi Romney vabariiklaste presidendikandidaadi valimisel alla senaator John McCainile, kes aga nüüd on asunud teda toetama.

Teisipäeval avaldatud Reutersi/Ipsose küsitluse kohaselt on Romney 30-protsendise toetusega üleriigiliselt populaarseim vabariiklane, kuid Valge Maja kandidaadina jääb ta Obamale viie protsendiga alla.