Euroopa lennunduse üks sõlmjaamu Maini-äärse Frankfurti lennujaam taastas ajutiselt oma töö. Veidi varem olid seda teinud veel kuus Saksamaa lennujaama, teiste seas ka Berliini Tegel ja Schönefeld.

Lisaks taastasid ajutiselt oma töö ka üheksa Prantsusmaa lõunaosas olevat lennujaama. Teiste seas ka Nice, Toulouse, Marseille ja Bordeaux, teatab Agence France-Presse.

Hispaanias töötavad taas kõik 17 varem suletud lennujaama. Teiste seas ka Kataloonia pealinna Barcelona oma.

Ka Norra on avanud märkimisväärse osa oma õhuruumist, muu hulgas ka Bergenist põhja pool. Oslo peaks taastama töö lähiajal. Põhja-Rootsis avati Kiruna lennujaam.

Osaliselt on taasavatud Bulgaaria õhuruum.

Tšehhi, Šveits,Iiri, Ungari, Taani, Suurbritannia, Austria, Soome ja veel mõned riigid on pikendanud lennukeeldu esmaspäevani.

Islandi, mille Eyjafjallajökull liustikul asuv Fimmvörðuhálsi vulkaan on antud olukorra tekitanud, lennujaamad on endiselt avatud.

Euroopa lennufirmad ja –jaamad on kutsunud üles vaatama vulkaani tuha tekitatud piiranguid üle. Kaks enamikku Euroopa lennufirmasid ja –jaamu ühendavat liitu on seadnud praeguse lennukeelu kahtluse alla, teatab BBC.

Mitmed lennufirmad on teinud katselende, et uurida, kas lendamine praegustest tingimustes on ohtlik või ei.

Ilmastikust tingitud ja juba neli päeva kestnud lennukeeld on rikkunud miljonite lennureisijate plaanid. Tegu on hullema viivitusega õhutranspordis pärast USA 9/11 rünnakuid.