30 inimest peeti kinni seoses ebaseaduslikul protestikogunemisel osalemisega, vahendas Vene riiklik uudisteagentuur TASS Minski miilitsa avaldust.

Ajaloolistesse puna-valgetesse lipuvärvidesse riietunud õpilased korraldasid protestikogunemisi pealinna eri paigus, sealhulgas Minski riikliku lingvistikaülikooli ees, kus miilits pidas reedel kinni vähemalt viis inimest, teatas kohalik meedia.

Üliõpilasi peeti kinni ka Minski kesklinnas Karl Marxi tänaval, kus tudengid olid kogunenud ühte seal asuvasse söögikohta. Osa meeleavaldajatest karjus miilitsa suunas "Tribunal!", vahendas uudisteagentuur Tut.by.

Tuhanded naised korraldasid hiljem pärastlõunal eraldi protestimarsi läbi Minski, hüüdes ühe loosungina “Käed eemale lastest!”.

Endine Nõukogude Liidu kolhoosijuht Lukašenka seisab meeleavalduste ja -streikide lainega silmitsi alates augustist, kui ta võitis kuuenda ametiaja valimistel, mille tulemusi oponentide sõnul võltsiti. 26 aastat võimul olnud Lukašenka ise eitab valimispettust ja keeldub ametist loobumast.

Veel enne seda pälvis Lukašenka avalikkuse pahameele tänavu kevadel, kui kirjeldas koroonaviiruse pandeemiat kui psühhoosi, mille vastu tuleb võidelda viina joomise ja saunatamisega.

Täna näis ta aga oma toonast arvamust muutvat, kui süüdistas meeleavaldajaid koroonaviiruse levitamises.

"Me kolame mööda tänavaid, üksteise vastu hõõrudes," ütles ta riigitelevisiooni vahendusel. "Kus on sotsiaalne distantseerumine ja nii edasi? Teeme kõik endast oleneva, et selle haigusega hüvastijätmise hetke edasi lükata. See on vastuvõetamatu."

Uue õppeaasta algusega kokku langenud meeleavaldustel sel nädalal osales tuhandeid inimesi. Minski riiklikus lingvistikaülikoolis laulsid õpilased muusikalist „Les Miserables” tuntud protestihümni „Kas kuulete, kuidas rahvas laulab”.