Meeleavaldus oli pühendatud kahele opositsiooni juhile Viktor Gontšarile ja Anatoli Krasovskile, kes kadusid aasta tagasi 16. septembril, teatab Valgevene sõltumatu portaal Hartija'97.

Portaali teatel peksid militsionäärid jõhkralt läbi mitu piketil osalenud opositsioonilist poliitikut, kes kandideerivad 28. septembril Rahvusassambleesse. Teiste seas peksti läbi ka Ühinenud Kodanikupartei (OGP) liider Anatoli Lebedko ja Valgevene Rahvarinde aseesimees Vjantšuk Vjatšorka.

Välisagentuuride teatel kandsid umbes 40 miitingulist Euroopa Liidu ja valge-puna-valgeid Valgevene Rahvavabariigi lippe.

Lebedko rääkis Hartijale, et ta ei saanud tõsiselt vigastada ning arstiabi ei vajanud. Militsionääride vägivaldselt käitumist põhjendas ta võimu esindajate seotusega opositsiooniliidrite kadumise loos.

President Aljaksandr Lukašenka eriotsusega vabastati Valgevene vanglatest mitu poliitvangi, kelle seas oli ka endine presidendikandidaat Aljaksandr Kozulin, kes vahistati 25. märtsil 2006 ning saadeti „huligaansuse ja massirahutuste korraldamise eest“ viieks ja pooleks aastaks vangi.

USA on Rahvusassamblee valimiste eel pehmendanud kahele Valgevene ettevõttele kehtestatud majandussanktsioone. Euroopa Liit on omalt poolt teatanud valmidusest vaadata üle Minski valitsusametnikele ja presidendile kehtestatud sissesõidukeeld.

Lääneriigid pole alates 1990-ndatest aastatest tunnistanud ühtegi Valgevenes toimunud valimiskampaaniat. Praegu tegutsevas kahekojalises Rahvusassamblees, mis „valiti“ 2004. aastal, pole ühtegi opositsiooni esindajat.