Dmitri Konovalov mõisteti süüdi novembrikuus lõhkeaine toimetamises metroojaama ning plahvatuse vallandamises, mis tappis mullu aprillis 15 inimest. Ta tunnistas end kohtuprotsessil süüdi, vahendab BNS.

“Konovalov keeldus armu palumast ning on oma kohtuotsuse seaduslikkust tunnustanud,” ütles Valgevene peaprokurör Aleksandr Konjuk televisioonis edastatud avalduses.

Valgevene hukkab surmamõistetuid, lastes neile kuuli kuklasse.

Tema kaasosalise, samuti surma mõistetud, ent armu palunud Vladislav Kovaljovi saatus pole veel otsustatud, lisas Konjuk.

Kovaljovi ema Ljubov on algatanud kampaania oma poja elu päästmiseks, reisides Strasbourg'i, et öelda Euroopa Nõukogu Parlamentaarsele Assambleele, et mõlemad noored mehed lavastati süüdi.

Kahe 25-aastase tehasetöölistest sõbra tegevuse kiire uurimine ning selge motiivi puudumine on andnud teisitimõtlejatele alust kinnitada, et tragöödia oli hoopis julgeolekuteenistuste kätetöö eesmärgiga õigustada poliitilise opositsiooni mahasurumist.

President Aleksandr Lukašenko, kes pikendas ametiaega 2010. aasta proteste esile kutsunud valimistel, on kinnitanud, et plahvatuse näol oli tegemist katsega destabiliseerida riiki, ning viidanud, et soovib süüdaste surmamist.

Valgevene on ainus Euroopa riik, kes surmanuhtlust rakendab, ehkki praktika on ülimalt salastatud ning selle kohta pole olemas mingit ametlikku statistikat.