Vahetult enne Rex Tillersoni ametissenimetamise teadet küsis Delfi välisministrilt hommikuses infotunnis, mida Tillersoni kandidatuur Eestile kaasa võiks tuua.

„Arvan, et tänasel päeval pole meil põhjust olla eufooriline ega ka murelik,“ vastas Sven Mikser. „Ameerika Ühendriigid on olnud ja jäävad ka tulevikus Eesti üheks olulisemaks liitlaseks.“ Minister lisas, et sõltumata sellest, kes USA järgmiseks riigisekretäriks saab, on Eesti valmis temaga võimalikult kiiresti ja konstruktiivset koostööd alustama.

Mikser lisas, et USA välispoliitika kujundamisel on jäme ots presidendi käes ning lisaks välisministeeriumile on oma roll ka kaitseministeeriumil ja rahvusliku julgeoleku nõukogul, samuti ei tohi unustada parlamenti. „Eestil tuleb töötada kõigil neil suundadel,“ ütles Mikser.

Ta lisas, et teatavasti vajavad USA valitsuse ministrid ka senati heakskiitu. „Ajakirjanduses on läbi jooksnud päris mitmete mõjukate senaatorite kriitilised seisukohavõtud erinevate ministrikandidaatide suhtes,“ märkis Mikser. „Hoiame protsessidel tähelepanelikult silma peal. Meie ei vali teistele riikidele liidreid, töötame nendega, kes demokraatlikes riikides demokraatlike protsesside tulemusena ametisse nimetatakse.“