Patriarh Aleksius II surma järel Vene õigeusu kiriku ajutiseks juhiks saanud Smolenski ja Kaliningradi metropoliit Kirill kutsus Vene suurimate telekanalite otse-eetris Moskva Kristuse Lunastaja peakirikust ülekantud jutluses inimesi üles „olema tugeva vaimuga globaalse majanduskriisi palge ees“, vahendab infoportaal Lenta.

Õigeusu jõuludele pühendatud jumalateenistusel osales teiste seas ka president Dmitri Medvedev abikaasaga. Peaminister Vladimir Putin tähistas jõule ühes väikses Põhja-Venemaa kirikus.

Metropoliit Kirill ütles kuulajatele, et kreeka keelne sõna kriis tähendab kohtut. „Iga kriis on jumala kohus, ja jumala kohtu eraldab tõe valest ning tuvastab inimeste valed. Ja kui täna on majanduskriis, siis see tähendab, et kohtu tuvastab teatud globaalse inimeste ebatõe,“ selgitas Kirill.

Ajutine kirikupea märkis samuti, et majanduskriis ei alanud Venemaalt ning ta hindas seda kui „kohtut püüu üle rikastuda kõikide vahenditega, unustades, et tõelised väärtused, teiste seas ka raha, mis on inimtöö tulemus, mitte finantsskeemide ja –operatsioonide tagajärg“.

Kirill kukkus usklikke üles palvetama selle nimel, „et issand aitaks kõikidel maailma riikidel väljuda sellest kriisist puhastatutena ja valgustatutena ning õige mõistmisega, kuidas peab elama (ka majandusvaldkonnas), et jumala ees mitte patustada“.

Metropoliit pöördus eraldi ka liturgial osalenud riigipea Dmitri Medvedevi poole ja soovis talle „jumalikku abi sellel keerulisel ajal“. Ajutise kirikujuhi sõnul peaks rahva toetus innustama president Medvedevit „mehiseks vastupanuks neile hädadele, milledega tuleb võib-olla seista vastamisi“.