59-aastane Laschet võitis täna pärastlõunal toimunud kristlike demokraatide (CDU) juhi valimistel kaht teist kandidaati, vastuolulist miljonäri Friedrich Merzi ja väliskomisjoni esimeest Norbert Röttgeni.

Just Lascheti poliitika sarnanes Merkeli omale kõige enam ning parteijuhi koha võit teeb temast tõenäolise kandidaadi ka kantsleriameti kohale.

Tema puhul tekitab aga jätkuvalt küsimusi võimekus tegutseda rahvusvahelisel tasandil. Kahtlustele andis hoogu juurde mullune Müncheni julgeolekukonverents, kus ingliskeelses arutlusringis osalenud Laschet lülitus Euroopa Liidu tulevikust rääkides üle saksa keelele, et täpsemalt väljenduda.

Siiski oli Laschetil erinevalt partei toetajate seas populaarsemast Merzist ette näidata edukas poliitikukarjäär. „Minuga saate valitsuskogemuse, oskuse eri huvisid tasakaalus hoida ja mul on ette näidata – see ei tule tõenäoliselt CDU juhile kahjuks - suure liidumaa valimisvõit,” rääkis Laschet hiljutisel debatil.

Tasub märkida, et valikut ei teinud erakonna lihtliikmed, vaid 1001 parteifunktsionääri, kes pidid silmas pidama sügisesi valimisi ja oma seljatagust. 16 aastat ehk neli ametiaega valitsust juhtinud Merkel lahkub ametist septembris.