Valimistulemused näitasid kehva sooritust ka Saksamaa paremäärmuslikule AfD-le, kes pääses napilt üle künnise, vaid neli päeva pärast seda, kui rassistist tulistaja tappis Hanau linnas 11 inimest, sealhulgas iseenda, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Sotsiaaldemokraadid (SPD) ja rohelised võisid Saksamaa suuruselt teises linnas pärast esimese ja teise koha saamist rõõmu tunda, sest see tähendab, et tõenäoliselt valitsevad nad piirkonda ühiselt edasi.

Merkeli konservatiivsed kristlikud demokraadid (CDU) kannatasid pärast seda, kui partei juht ja Merkeli järeltulijaks peetud Annegret Kramp-Karrenbauer teatas, et astub ametist tagasi, heites erakonna keerulisse olukorda ja sundides seda uut liidrit otsima.

CDU kukkus teiselt kohalt kolmandale, võttes kõigest 11,2% häältest. AfD, mis on ära kasutanud rahulolematust Merkeli avatud sisserändepoliitika üle, ennekõike riigi idaosas, sai esialgsete tulemuste kohaselt kõigest 5,3% valijate toetuse, mis on napilt üle vajaliku 5% künnise.

Kramp-Karrenbaueri otsus tagasi astuda tuli pärast seda, kui CDU juhid riigi idaosas otsustasid trotsida keskkontorit ja hääletasid seal ühes AfD-ga - purustades sõjajärgselt väljakujunenud peavooluparteide konsensuse parempoolsete tõkestamisest.

"See on Saksamaa CDU jaoks kibe päev ja Hamburgis ajaloo halvim tulemus," ütles CDU peasekretär Paul Ziemiak.

Ligi 15 aastat liidukantsleri ametis olnud Merkel on öelnud, et järgmistel valimistel, mis toimuvad 2021. aasta oktoobris, ta enam ei kandideeri.