Briti rahvusringhääling BBC News märgib, et USA parlamendi saadikud võtsid ühendistungil Saksa naiskantsleri esinemise vastu püsti seistes ja ovatsioonidega.

Poliitik pöördus kongresmenidele poole kõnega, milles pearõhk oli pühendatud kliimamuutustele, Iraani tuumaprogrammile ja Saksa-USA koostööle Afganistanis.

„On lubamatu, et tuumarelv satuks Iraani presidendi kätesse, kes seab kahtluse alla holokausti toimumise fakti, ähvardab Iisraeli ja teatab, et Iisraelil puudub õigus eksisteerimisele," ütles Merkel oma kõnes.

Kantsler tuletas meelde ka oma Ida-Saksamaal veedetud noorust ja tänas muu hulgas Ameerika Ühendriike osaluse eest Berliini müüri langemise protsessis 1989. aastal.

Merkel kongressi ees

USA meedia nimetas Merkeli esinemist ajalooliseks, kuna tegu on esimese korraga kui kongressi ühendistungi ees esineb Saksa kantsler. 1957. aastal on Kapitooliumil küll esinenud Konrad Adenauer, kuid ta pidas senaatoritele ja esindajatekojale eraldi kõned.

Merkel valiti 28. oktoobril tagasi Saksamaa liidukantsleriks. Uus koalitsioon koosneb konservatiividest ja liberaalidest ning kavatseb alandada maksukoormust ja reformida tervishoiusüsteemi rahastamist.