Liidukantsler Angela Merkel ja juudikogukonna juhid kogunesid Kristallöö ohvrite mälestamiseks ja juudikogukonna taassünni tähistamiseks Saksamaa suurimasse sünagoogi, vahendab AFP.

Juutide kesknõukogu juht Charlotte Knobloch väljendas lootust, et vägivallategude mälestamine taaselustab sakslaste tolerantsi populaarsust koguva paremäärmusluse taustal.

Knobloch ütles 1200 Berliini Rykestrasse sünagoogi kogunenud inimesele, et kõik vastutavad mälestuste elushoidmise eest. Kuus miljonit last, naist ja meest ei tohi tema sõnul kunagi ajaloo joonealuseks märkuseks muutuda.

Kristallööl rüüstati kogu Saksamaal juutide ärisid, süüdati umbes 300 sünagoogi ja ligikaudu 30 000 juudi meest koguti koonduslaagritesse.

Vägivalla käigus tapeti umbes 90 juuti. Ajendiks oli Saksa diplomaadi Ernst vom Rathi tapmine Pariisis üliõpilase Herschel Grynspani poolt.

Pärast taasühinemist 1990. aastal hakkas Saksamaa vastu võtma juudi immigrante endisest Nõukogude Liidust ja praegu on Saksamaal üks kiiremini kasvavaid juudikogukondi maailmas umbes 110 000 liikmega.

Knoblochi sõnul rüvetatakse aga nädalas keskmiselt üks juudi kalmistu, Iraan ähvardab Iisraeli ja neonatside parteid võidavad Saksamaa valimistel hääli.