“Oleksin soovinud kergemaid meetmeid. Kuid jõuluostude tõttu on sotsiaalsete kontaktide arv märkimisväärselt tõusnud,” ütles Merkel ajakirjanikele pärast kohtumist liiduvabariikide juhtidega.

"On vaja tegutseda kiiresti," rõhutas ta.

10. jaanuarini kestva meetme raames ei tohi avada mitteolulisi kauplusi ega haridusasutusi. Uksed tuleb sulgeda kõigil juuksuri-, tätoveerimis- ja ilusalongidel. Juba kuus nädalat tagasi suletud restoranid ja baarid jäävad endiselt kinni, vahendab Reuters.

Avatuks jäävad kolmapäevast ainult hädavajalikud kauplused ja asutused, nagu toidupoed, apteegid ja pangad. Tööandjatel erasektoris palutakse oma tavapärane tegevus ajutiselt peatada või lasta töötajatel töötada kodust.

Aastavahetuse pidustused ja ilutulestiku müük keelati, samal ajal kui hooldekodudele anti korraldus teha oma asukatele koroonaviiruse teste rohkem ja tihemini.

Olukorra kontrolli alla saamiseks ei või kuni 10. jaanuarini erakogunemistel osaleda rohkem kui viis inimest kahest leibkonnast. Jõulupühade ajaks reeglit siiski veidi leevendatakse, et pered saaksid koos tähistada.

Valitsus toetab piirangutest mõjutatud ettevõtteid kokku umbes 11 miljardi euroga kuus. Kõigil ettevõtetel, mil tuleb piirangute tõttu uksed sulgeda, on võimalik taotleda püsikulude hüvitamist kuni 90% või maksimaalselt 500 000 euro ulatuses ühes kuus, ütles rahandusminister Olaf Scholz.

"Osalisel lukkupanekul on olnud mõju, ent see ei ole olnud piisav," tunnistas Baierimaa valitsusjuht Markus Soeder, rääkides kohalikest piirangutest. "Olukord on kontrolli alt väljas."

Merkel ja Soeder tõdesid mõlemad, et on veel liiga vara öelda, kas majanduse saab pärast 10. jaanuarit uuesti avada - kõik sõltub nakatumisnäitajast ja olukorrast haiglates.

Igapäevaste haigus- ja surmajuhtumite arv on viimastel päevadel jõudnud rekorditeni ning üha rohkem arste ja ametnikke on löönud seetõttu häirekella, nõudes viivitamatult meetmete karmistamist.

Euroopa suurima majandusega riik Saksamaa oli pandeemia esimese laine tõkestamisel tänavu märtsis ja aprillis oluliselt edukam, kui paljud teised Euroopa riigid. Teise laine kontrolli alla saamine on aga osutunud väga keeruliseks.

Värske statistika kohaselt kasvas koroonaviirusega nakatunute arv Saksamaal viimase ööpäevaga 20 200 võrra enam kui 1,3 miljonini. Hukkunute arv tõusis ööpäevaga 321 võrra 21 787-ni, teatas Robert Kochi Instituut.