Ehkki NATO-l ei ole plaani baltimaadesse alalisi vägesid saata, on liidul plaanis suurendada regioonis toimuvaid õppuseid, teatas Reuters.

Baltimaad on varasemalt palunud NATO-l tugevdada Washingtoni lepingu 5. artikli põhimõtetteid, mille järgi tähendab rünnak ühe liikmesriigi vastu agressiooni kogu liidu vastu, kohustades liitlasvägesid reageerima.

"Ma rõhutan, et NATO lepingu 5. artikkel - ühise toe tagamine - ei ole vaid midagi sellist, mis on kirjas paberil, vaid kehtib ka päris elus," ütles Merkel tänasel visiidil.

NATO sõjaline juht ütles nädalavahetusel, et aliansil on plaan reageerida koheselt ja sõjaliselt, kui Venemaa peaks enda väed ühte NATO riikidest viima.

Merkel ütles tänasel pressikonverentsil, et Saksamaa alustab 20. augustil õhuturbelende Lätti. "Lisaks sellele peame me seda toetama ka edasiste õppuste ja operatsioonidega, et saaksime tulevikus reageerida sujuvalt ja kõhklusteta," ütles Merkel. "Kõik peab tehtama selleks, et meil oleks Balti riikides kiiresti reageerimiseks sobiv infrastruktuur."