„Kui viirus on valla pääsenud, elanikkonnal ei ole immuunsust ega ole olemas ravi, siis nakatub 60-70% elanikkonnast,” ütles Merkel pressikonverentsil Berliinis, vahendab Reuters. „Protsess tuleb keskendada tervishoiusüsteemi mitte ülekoormamisele viiruse levikut aeglustades ... Jutt käib aja võitmisest.”

Varem oli Saksamaa suurima levikuga ajaleht Bild süüdistanud Merkelit „koroonakaoses”: „Ei näita ennast, ei pea kõnet, ei juhi kriisi ajal,” kirjutas Bild.

Reageerimist on Saksamaal juhtinud tervishoiuminister Jens Spahn, kes ütles varem, et Saksamaa piiride sulgemine viiruse leviku ärahoidmiseks ei töötaks, ning lükkas tagasi üleskutsed järgida Austria eeskuju ja mitte lubada riiki kedagi Itaaliast.

Robert Kochi Instituut teatas eile hilisõhtuse seisuga Saksamaal 1296 nakatumis- ja kahest surmajuhtumist.

Kriis on toonud rambivalgusse Saksamaa föderatiivse valitsemissüsteemi, kus Spahni soovituse jätta ära enam kui tuhande osalejaga üritused järgimine on 16 liidumaa ja kohalike võimude otsustada.

Spahn ütles tänahommikuses intervjuus raadiojaamale Deutschlandfunk, et on hämmastav, et pole tehtud otsust jätta ära laupäeval Berliinis kavas olev jalgpallimatš Berliini Unioni ja Müncheni Bayerni vahel.

Berliini kohalikud võimud teatasid hiljem, et mäng toimub tühjade tribüünide ees, mida Spahn tervitas.

„Koroonakriis näitab, et ilma selge juhtimiseta jõuab föderalism võitluses epideemia vastu oma piirideni,” kirjutas Bild.

Merkel ütles, et föderalism ei tähenda seda, et kõik võivad vastutusest kõrvale hiilida, ja teatas, et kohtub homme liidumaade peaministritega, et koordineerida Saksamaa koroonaviiruse poliitikat.