Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli visiit Kiievisse toimus eile. Ajaleht Kommersant-Ukraina kirjutab, et läbirääkimised Saksa valitsusjuhi külaskäiguks Ukrainasse kestsid peaaegu kolm aastat ning põhimõtteline kokkulepe Merkeli visiidiks saavutati alles kevadel 2008.

Kommersant märgib, et Merkeli visiidi programmi kooskõlastamise ajal surusid sakslased oma tahtmist peale ning tuli Kiievil minna mitmetele järelandmistele.

Muu hulgas keeldusid sakslased külastamast holodomori ohvritele pühendatud memoriaali, mis on reeglina kõigi Ukrainat külastavate väliskülaliste programmis. Samuti nõudsid sakslased, et kantsleri läbirääkimistel president Viktor Juštšenkoga osaleks ka peaminister Julia Tõmošenko.

Novembris 2006 kuulutas Ukraina Ülemraada holodomori ametlikult Ukraina rahva genotsiidiks.

Kiiev nõuab, et Moskva tunnistaks aastatel 1932-33 toimunud Nõukogude võimu poolt ukrainlaste massilist näljaga hävitamist. Hinnanguliselt suri siis Ukrainas nälja kätte 4-10 miljonit inimest, mis oli 10-25% kogu elanikkonnast.

Vene pool on sellise termini formuleeringu vastu, sest nälja käes kannatas Nõukogude Liidus toona lisaks Ukrainale ka muid piirkondi ning kannatasid ka teised rahvad.