Praegune gaasikriis näitab Verheugeni hinnangul ka seda, et Euroopa Liidu katsed vähendada oma sõltuvust nafta- ja gaasitarnetest on olnud õiged, vahendab EPL Online. Samuti peaks uue innuga edendama suuri torujuhtmeprojekte nagu Läänemere põhja kavandatud torujuhet, selgitas Euroopa Komisjoni ettevõtluse ja tööstuse volinik Günter Verheugen.

"Meil on tarvis torujuhet, mis umbes sellel kursil kulgeks ja muutub tõesti tähtsaks, et see tegelikkuseks saaks," ütles Euroopa Komisjonis Saksamaad esindav Verheugen seoses Saksamaa püüdlusega saada gaasi otse Venemaalt merealuse ühenduse kaudu, mis ei läbiks transiitriike.

Läänemere põhja on kavandatud Gazpromi ja Saksa tööstusgigandi BASFi tütarettevõtte Wintershalli koostöös juba mitu aastat kirgi kütnud gaasijuhe Nord Stream, mida rajava ettevõtte juht on Saksamaa endine liidukantsler Gerhard Schröder, kes suhtus Saksa riiki juhtides gaasijuhtmesse väga soosivalt.

Oma toetust Nord Streami kiirele valmimisele kinnitas reedel ka Saksamaa praegune liidukantsler Angela Merkel. "Miski pole muutunud," ütles Merkel pressikonverentsil, vastates küsimusele, kas Vene–Ukraina gaasitüli on sundinud Nord Streami kavasid muutma.

"Soovime, et see ehitataks ruttu," ütles Merkel. "Poliitiliselt on Saksamaa valitsusel kohustused projekti suhtes. Aga kindlasti ei saa me oodata Nord Streami valmimise järele, et gaasi saada," lisas ta, viidates lootusele, et Ukraina ja Venemaa oma erimeelsused lahendavad.