Prantsusmaa president ja Saksamaa liidukantsler kutsusid kiiruga kokku hilisõhtuse pressikonverentsi pärast nende sõnul keerulisi ja raskeid hädakõnelusi Kreeka peaministri Georgos Papandreouga G20 tippkohtumisel Cannes'is, teatab The Guardian.

Merkel ja Sarkozy tegid kõigile selgeks, et euro päästmine on neile lõpuks tähtsam kui Kreeka päästmine.

Euroopa riigijuhte vihastas Papandreou esmaspäevane ühepoolne teadaanne referendumi korraldamise kohta 130 miljardi euro suuruse päästepaketi tingimuste kohta.

„Meie Kreeka sõbrad peavad otsustama, kas nad tahavad meiega koos teekonda jätkata,“ ütles Sarkozy. Ta lisas, et referendumi väljakuulutamine oli seaduslik samm, aga see tuleb läbi viia nii kiiresti kui võimalik, sest ei ole võimalik ebakindluse perioodi pikendada.

Sarkozy sõnul peaks referendum toimuma 4. või 5. detsembril, nagu Papandreou oli välja pakkunud. Sarkozy nõudis, et kreeklastele tuleb esitada üldine küsimus, kas nad tahavad eurotsooni liikmeks jääda.

„Me tahame saavutada euro stabiliseerimise pigem koos Kreekaga kui ilma Kreekata, aga euro stabiliseerimise eesmärk on tähtsam,“ ütles Merkel.

Merkeli sõnul muutis referendumi väljakuulutamine Kreekas psühholoogilist olukorda ja Euroopa riigijuhid peavad nüüd olema võimelised ühisraha vastu usaldust tekitama.

Papandreou ütles, et usub, et kreeklased tahavad eurotsooni jääda ning detsembri alguses korraldatav referendum näitab seda. Peaministri sõnul suudab Kreeka eurotsooni jäämiseks nõutud kohustused täita, aga tal oli vaja laiemat konsensust, kui tal oli poliitiliselt.