Reutersi teatel tõdes kantsler, et Itaalia tunneb praegu, et teised euroliidu riigid ei toeta teda piisavalt. "Mulle on väga oluline, et Saksamaa ei teeks ühepoolseid samme ja et kõik, mis me teeme, käiks korra järgi ja teistega kokku lepitult, nii et Euroopal oleks tõeliselt ühtne poliitika," ütles Merkel pärast Belgia peaministri Charles Micheliga kohtumist. "Euroopa peab kokku hoidma. Minu jaoks on migratsiooniküsimus omamoodi lakmustest Euroopa tuleviku ja ühtsuse jaoks. Kõigi riikide huvisid tuleb arvesse võtta."

Kantsleri kommentaar tuli ajal, kui kodumaal süvenevad migratsiooniküsimustes lahkhelid Merkeli ja Baieri konservatiive (CSU) juhtiva siseministri Horst Seehoferi vahel. CSU tahab, et mujal euroliidus varjupaika taodelnud inimesi riiki ei lastaks, ent Merkel pole sellega nõus. Seehofer ütles eile, et teeb kõik võimaliku, et kantsleriga kokkuleppele jõuda.

Ühtlasi teravneb ka rändeteemaline sõnavahetus Prantsusmaa ja Itaalia vahel, mis algas, kui Itaalia keelas Vahemerelt päästetud sisserändajaid vedanud laeval oma sadamatesse siseneda. Prantsuse president Emmanuel Macron nimetas seepeale Itaaliat vastutustundetuks ja Itaalia peaminister Giuseppe Conte omakorda Prantsusmaad silmakirjalikuks.

Eile kutsus Itaalia valitsus vaibale Prantsuse suursaadiku ja siseminister Matteo Salvini teatas, et kui Macron ei vabanda, jääb ära Conte reedeks planeeritud visiit Pariisi. Juba jäeti ära Itaalia rahandusministri Giovanni Tria kohtumine Prantsuse ministri Bruno Le Maire´iga.