"Ukraina konflikti ja Krimmi annekteerimise tõttu on taas tähelepanu keskpunkti tõusnud riigikaitse ja alliansi kaitse teema," vahendab uudisteagentuur Ria Novosti liidukantsleri sõnu tema iganädalases podcastis.

Merkeli sõnul vajab Bundeswehr "nende ülesannete heaks täitmiseks asjakohaseid vahendeid", st raha. "Kaitsekulutuste suurendamine toetab Bundeswehri arengut ja seeläbi meie julgeolekut," märkis ta.

"NATO on Euroopa julgeoleku keskne tugisammas ja on üha selgemaks muutumas, et meie, eurooplased, Euroopa riigid - NATO liikmed, peaksime tulevikus võtma suurema vastutuse [alliansi julgeoleku tagamise eest]," ütles Merkel.

Ta tuletas meelde, et Euroopa Liit kavatseb tulevikus "arendada üheskoos sõjalisi süsteeme, et ühendada meie jõud ja olla seeläbi võimeline senisest tõhusamalt tegutsema".

Valitsusjuht nimetas lahingulennukite ja tankide ostmise ühisprojekte ning programmi PESCO (alaline struktureeritud koostöö kaitsevaldkonnas) raames tehtavat koostööd.

Varem ütles Prantsuse president Emmanuel Macron ajakirjale The Economist antud intervjuus, et NATO-s enam koostööd ei tehta ja allianss on langenud "ajusurma". Ta märkis ka, et Euroopa peab hakkama mõtlema endast kui "iseseisvast geopoliitilisest jõust", vastasel juhul "ei saa me oma saatust mõjutada".