Kantsler Angela Merkel teatas eile toimunud G7 riikide kohtumise järel, et Prantsusmaa võib Moskvale lubatud kaks helikopterikandjat tarnida niikaua, kui pole kehtestatud nn kolmanda astme ehk laiaulatuslikke majandussanktsioone, vahendab EUobserver.

„Küsimus [sõjalaevade] ekspordist käib kolmanda astme sanktsioonide alla. Olemime USA presidendiga kokku leppinud, et neid ei kehtestata, kui Ukrainas toimuvad valimised. Me näeme, et valimised toimusid edukalt, kuid on ka teatud negatiivseid olukorra destabiliseerimise elemente Ida-Ukrainas,“ põhjendas ta.

Kantsler Merkel lisas siiski, et kolmanda astme sanktsioonide võimalikule kehtestamisele pole kriipsu peale tõmmatud. „Kui olukorda veelgi destabiliseeritakse, siis jah, [käivitub] kolmas aste – oleme seda alati öelnud,“ lisas Saksa valitsusjuht.

Ka Prantsusmaa president Francois Hollande’ilt päriti G7 kohtumise järel Mistralide kohta. Tema vastus oli sarnane: „Kui enne oktoobrit lisasanktsioone ei kehtestata, siis antakse laevad Venemaale üle. Asi on täpselt nii lihtne.“.