Viktor ja Amalija Knavs, kes on 70. eluaastates, andsid kodakondsusvande eile eraviisilisel tseremoonial New Yorgis. Sisserändajad Sloveeniast, endine automüüja ja tekstiilivabriku tööline, on elanud USA-s seni alaliste elanikena, vahendab Associated Press.

Advokaat Michael Wildes ütles, et Knavsid taotlesid kodakondsust omal käel ega saanud mingit erikohtlemist. Wildes kinnitas, et Melania Trump sponsoreeris nende rohelisi kaarte. President Donald Trump on aga teinud ettepaneku lõpetada suurema osa perekonnaliikmete sisserändest, millele ta viitab kui „ahelmigratsioonile”.

Samal ajal, kui USA-s on käimas terav debatt sisserände ümber, eriti laste eraldamise tõttu ebaseaduslikult piiri ületavatest perekondadest, ütles Wildes, et Knavside kodakondsuse saamine on näide selle kohta, kuidas asju õigesti teha.

Melania Trump, kes on koos mehega puhkusel New Jerseys Bedminsteris, ei olnud vanemate kodakondsuse saamise juures.

Melania Trumpi pressiesindaja Stephanie Grisham ütles, et esileedi vanemad ei ole administratsiooni osa ja on ära teeninud privaatsuse.

President Trump tegi ettepaneku asendada suurem osa perekonnaliikmete sisserändest oskuste põhise süsteemiga pärast Bangladeshi päritolu sisserändaja toime pandud pommiplahvatust eelmise aasta detsembris New Yorgis. Trump on kutsunud üles ka kaotama viisaloterii programmi.

Plaan, mida Trump kordas kihutuskõnes eelmisel nädalal Pennsylvanias, laseks sellistel sisserändajatel nagu tema oma naine kutsuda enda juurde USA-sse ainult abikaasasid ja alaealisi lapsi, mitte aga vanemaid, täiskasvanud lapsi ega õdesid-vendi.

Ekspertide hinnangul kahandaks selline meede seaduslikku sisserännet USA-sse ligi poole võrra.

Wildes ei öelnud, kui kaua Knavsid USA-s elanud on. Seaduse järgi peavad alalised elanikud USA-s elama vähemalt viis aastat, enne kui võivad kodakondsust taotleda.