Calderon ütles neljapäeval, et ta teeb kõik endast oleneva, saavutamaks USA kongressis immigratsioonireformi, mis võimaldab miljonitel salaja riiki läinud mehhiklastel saada tagantjärgi USA elamis- ja tööluba, teatab Fox News.

Calderoni sõnul tahab ta aidata president George W. Bushil saavutada taolist reformi, kuni viimane veel ametis on. “Me kavatseme järgmise kahe aasta jooksul tõsist tööd teha, et jõuda sellise konkreetse kokkuleppeni,” teatas Calderon.

USA-s on immigratsioon novembris toimuvate valimiste eel kuumim poliitiline teema. Kuigi Bush pooldab riigis illegaalselt viibivate latiinode järk-järgulist legaliseerimist, tahab suurem osa tema parteikaaslastest piiri Mehhikoga karmilt kinni panna, demokraadid pooldavad aga avatud piiri poliitikat. Avalik arvamus on valdavalt lõdva immigratsioonipoliitika vastu.

Mehhiko jaoks on põhjanaabri juures töötavad illegaalid üks suurim sissetuleku allikas, kuna miljonid Ameerikas töötavad inimesed saadavad koju sugulastele oma teenitud dollareid.

Ametist lahkuv Mehhiko president Vincente Fox üritas tulutult veenda USA võime, et Ameerikas viibivale umbes kuuele miljonile illegaalsele mehhiklasele tuleks anda ametlik staatus.

Calderon ütles, et usub end suutvat veenda USA võime immigratsioonireformi läbi viima, kuid lisas ka, et kodumaal tuleb luua rohkem töökohti, vähendamaks inimeste voolu üle põhjapiiri.