„Ebaõiglane kui vastuseks meie avatusele mõned riigid võtavad desinformatsiooni või võhiklikkuse tõttu Mehhiko suhtes tarvitusele repressiivseid ja diskrimineerivaid meetmeid tarvitusele," ütles Mehhiko riigitelevisioonis esinenud Calderón.  

„Maailma üldsus peab mõistma, et Mehhiko viib läbi võitlust uue gripiviiruse epideemiaga terve inimkonna huvides," lisas president.

Varem olid Hiina Rahvavabariik, Argentina, Ecuador ja Kuuba hoolimata Rahvusvahelise tervishoiuorganisatsiooni (WHO) soovitustest peatanud lennuühenduse Mehhikoga.

Ka isoleerisid Hiina RV võimud ilma igasuguste selgitusteta ja põhjusteta 71 Mehhiko turisti Hongkongi hotelli, võtmata neilt isegi viiruse proove.

Mehhiko võimude erilise imestuse pälvis mõningate Euroopa ja Aasia riikide otsus keelata Mehhiko sealiha sissevedu, kuigi WHO on ametlikult teatanud, et sealiha ei ole viiruse leviku allikaks ning liha võib kasutada piiranguteta. WHO loobus isegi termini „seagripp" kasutamisest.

Calderón lükkas ümber ka mõningate väljaannete info selle kohta, et praegune hüsteeria puhkenud gripiviiruse A/H1N1 ümber on seotud maailma juhtriikide G20 katsega juhtida maailma üldsuse tähelepanu üleilmselt kriisilt eemale.

President teatas ka, et kui epidemioloogiline olukord riigis jääb praegusele tasemele, siis alates 6. maist hakatakse tasapisi piiranguid maha võtma ning Mehhiko pöördub normaalse elu juurde tagasi. Võimudel on õnnestunud võtta olukord kontrolli alla.

Vastavalt ametlikele andmetele on Mehhikos haigestunud grippi A/H1N1 578 inimest, kellest 22 on surnud. Viimane nakatumine toimus 29. aprillil.